Martin Månsson – Gästbloggar måndag

Vad har en kemitekniker med Auschwitz, Förintelsen och andra hemskheter att göra? Tja, svaret är ganska enkelt, jag sysslar med båda delar……

Historia har jag alltid varit intresserad av, mina föräldrar är båda djupt intresserade, företrädesvis mamma som lärt mig det mesta om svenska kungahuset och andra intressanta personligheter i svensk historia. Intresset för andra världskriget började 1982 då min far kurerade sig efter en kraftig lunginflammation, då var jag 11 år gammal och gick runt och rapade kalaspuffar mellan frimärkssamlandet och kompisarna.

För att få tiden att gå började farsgubben rota runt bland mina överblivna märken och hittade två på Hitler varav det ena var trasigt. Snabbt började han att bygga upp en icke oansenlig samling av frimärken från Tredje riket, dvs. mellan åren 1933 – 1945. Nyfiken som få var jag givetvis där och snokade och snart var ett nytt intresse väckt. Samma år köpte jag min första bok i ämnet, Hitler – En studie i tyranni av Sir Alan Bullock, en mycket trevlig man som jag senare i livet hade en del kontakt med. Intresset växte mer och mer och snart spenderades merparten av veckopengen på böcker såvida det inte hade kommit ut en ny skateboard som jag bara var ”tvungen” att ha.

Nionde klass var en mardröm, val till gymnasiet stod för dörren……vad skulle jag bli när jag blev stor?

Efter gymnasiet fick jag fick jobb på en forsknings- och utvecklingsavdelning för väteperoxid.

Just den processen jag jobbade med var vårat eget patent och vi byggde VP-fabriker i Venezuela, USA, Norge och två i Sverige

Det bästa av allt med att jobba var att man nu tjänade sina egna pengar vilket renderade i inköp av böcker, böcker och ännu fler böcker…..

Mamma var väl sisådär förtjust över mina bokinköp, Hitler hit och Hitler dit, för att inte tala om all litteratur om SS som jag släpade hem. Mammas oro tilltog liksom mitt intresse, på den tiden slukade jag allt som fanns att uppbringa i ämnet. Så här i efterhand var mycket ren skit men alla har vi ju varit barn i början.

Efter sex år med VP-tillverkning var det dags att göra något nytt, förutom att jag dragit på mig två magkatarrer på grund av all stress så hade jag träffat min nuvarande fru.

Elin & Martin

Jag hade nu på allvar börjat koncentrera mig på mer djupgående ”forskning”, dock hade jag ännu inte börjat gräva i arkiv men litteraturen blev mer och mer avancerad. I och med att jag hittade ett skiftjobb betydde det en avsevärd förändring, vips så fanns det väldigt mycket fritid som jag uteslutande ägnade åt andra världskriget och företrädesvis mordapparaten SS. Jag minns faktiskt inte hur jag halkade in på just SS men efter snart 20 år är jag fortfarande lika skrämd och fascinerad över denna monstruösa organisation. Författaren Heinz Höhne har beskrivit organisationen på följande sätt: ”Det är historien om en manlig orden, så fantastisk att tanken endast med svårighet kan fatta den” (Hitlers SS och Gestapo, Berghs Förlag 1967). Han har rätt, det går inte att förstå sig på den. Ju mer man läser och studera denna unika och mordiska organisation, desto mer vill man veta.

Detta inte helt vanliga intresse för dessvärre med sig en del oönskade saker, nämligen de som inte kan inse att det är just ett intresse och inte en övertygelse

Martin & Erich

Idag efter att ha skrivit en del böcker och medverkat i åtskilliga fler så har rösterna tystnat, inte minst med tanke på att jag tillsammans med flera kollegor driver en hemsida som mer eller mindre helt är dedikerat åt Förintelsen. Det finns så oerhört mycket mer att forska om i detta ämne!

Om Förintelsen

Men herregud, gör mannen inget annat är att jobba och studera hemskheter? Jodå, en av mina stora fäblesser är ridning, företrädesvis islandshästar…

Läs Martins blogg i sin helhet under fliken ”Krönikor”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.