En bostad i bollen

Av Carina

En av mina döttrar går på en friskola med, låt oss kalla det, lite aparta värderingar. Jag gillar den där skolan, även om den har ett rykte om sig att vara ganska strikt. Man håller hårt på etiketten, alla lärare bär antingen dräkt eller kostym. Eleverna kallas för ”deltagare”.

En av dessa ”aparta” saker som jag uppskattar är att eleverna TILLÅTS använda huvudbonad. Denna anses vara av personlig karaktär och tillhöra deltagarens ”dräkt”. Jag tycker det är underbart. Det är förnuftigt på något vis. Vadan denna hysteri att slita av människor sin smäck? Ge fan i det, liksom!

En annan lustig sak är att alla deltagare måste skapa sig ett andligt rum. Varje dag har man sedan en slags enkel meditation där var och en uppmanas att kliva in i sitt ”andliga rum”.  I början hade Nisse väldigt svårt att förstå den här övningen, hur man skulle kunna möblera någonting så flummigt som en ”bostad i bollen” och dessutom ta den i besittning. När vi talade om det här om dagen frågade jag:

– Har du lyckats skapa ett andligt rum nu?

Nisse stönade högt:

– Alltså i början kändes det obegripligt, hur man kan tvinga sina elever att gå och sätta sej på en plats som inte finns.

Jag frågade:

– Så du är mentalt bostadslös, alltså?

Nisse lade beskäftigt armarna i kors över bröstet och svarade:

– Nej nej, jag har ett rum, och jag träder in där vid uppmaning. Men du ska veta att jag har pimpat det som fan!

Nästa vecka bloggar Mitra Lager. Mitra Lager föddes i Iran 1964 och var i början av 1980-talet med i den Khomeini-kritiska organisationen MKO. På grund av sina åsikter satt Mitra i fängelse tre gånger innan hon flydde Iran med risk för sitt liv 1987. I sin bok Gud vill att du ska dö berättar Mitra om hur det är att leva i en religös diktatur, om det politiska motståndet, om de som tog till väpnad kamp, om tiden i fängelset och mycket mer. Idag bor hon i Göteborg tillsammans med sin man och jobbar som biomedicinsk analytiker. Mellan 1995 och 2005 var Mitra med och drev tidskriften Kvinnor mot fundamentalism. Idag skriver hon för Avaye-Zan (Womens voice), en tidskrift för exil-iranier som sprids i hela världen.

Finns nu som pocket

Jag ställde tre frågor till Mitra som hon får besvara när (och om) hon vill under veckan.

1. Vilken enskild händelse i ditt liv minns du som den ”värsta”?

2. Vilken enskild händelse i ditt liv minns som som den ”bästa”?

3. Kan du ge oss receptet och berätta hur man tillagar någon av dina favoriträtter från ditt hemland?

Ett stort tack till Martin som skrev förra veckan. Hans inlägg kommer fortfarande gå att hitta på min hemsida som underrubrik till fliken ”Krönikor”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.