Mitra Lager – Gästbloggar måndag

Hej,

Jag heter Mitra Lager och jag kommer att under veckan vara gästbloggare på denna sida. Egentligen är detta bloggande mitt livs första försök. Jag blev bekant med Carina i samband med hennes nya och vackra roman, Familjelyckan och träffade henne första gången på bok och biblioteksmässan i Göteborg. Vi hann tyvärr inte prata med varandra mer än några ord men det räckte för mig att få en positiv intryck av henne. Några månader tidigare hade min egen bok ”Gud vill att du ska dö” kommit ut av samma förlag som Carinas.

Min bok är en självbiografi och sann historia. Den innehåller en massa hemskheter så jag vill absolut inte rekommendera den till personer under femton år.

Det pirrade ordentligt i magen i april 2008 inför utgivningen och spänningen var mycket högt dagarna efter. Från att ha varit en grå och osynlig invandrarkvinna var jag helt plötsligt i radio, tv och några tidningar. Det värsta var TV4 soffan, en intervju som jag knappt ville se själv om igen. Nu har jag hittat mig tillbaka till vardagen och anpassat mig till situationen. Under veckan kommer boken ut som pocket och det återstår att se hur det går sen.

Jag vet inte hur mycket fakta du som läsare är intresserad av att veta av den vars texter du läser. Jag är heltidsanställd som biomedicinsk analytiker och arbetar på blodcentralen på Sahlgrenska i Göteborg. Så med andra ord har jag ett blodigt arbete till följd av en blodig bakgrund. Ämnet blod lämnar mig inte ifred, därför skrev jag nyligen ett bidrag som jag kallade för ”Blodsbandet” till en antologi som kommer ut så småningom.

Det som händer i världen och i samhället intresserar mig därför vill jag gärna skriva om stora händelser och hur dessa påverkar den enskilde individen. Om människans desperata kamp för att klara sig i en värld full av orättvisor, obalans och disharmoni. Själva språket kan också vara orättvisst. Personligen tror jag att det finns många som har saker att berätta men få som kan uttala sig. Dessutom finns det gott om folk som kan skriva men har inte något speciellt att berätta. För att inte tala om språkhandikapp som förblir ens följdproblem när man byter land.

Sådana som jag kallas för första generations invandrare, alltså de som kommit till Sverige som vuxen och bär med sig brytningen livet ut. Ibland brukar vi skämta om sådana termer hemma. Jag påminner mina söner gång på gång att de är andra generationsinvandrare så att de inte glömmer det, precis som syftet var när orden började användas i media. Sedan två år tillbaka bor och studerar min äldste son (24 årig) i USA. Han kom alltså till Sverige när han var två år. Sist när jag chattade med honom kallade jag honom för andra generationsinvandrare igen, så att han inte glömmer vem han är även i USA. Vet ni vad han svarade? Han sa att han är inte bara andra generations ”invandrare” utan numera andra generations ”utvandrare” också! Det hade jag inte tänkt på, undrar om det begreppet har funnits eller om han har kommit på det själv, glömde fråga honom.

Ja…kära läsare…jag kommer i alla fall under veckan att blogga här…och ta upp lite mångkulturell blandning av gott och ont…

Ni får ha det så trevligt… Hej så länge…

Mitra Lager

4 reaktion på “Mitra Lager – Gästbloggar måndag

 1. Hej Pelle,
  Du har rätt, den första direktsända intervjun brukar vara den värsta (alltså vad gäller nervösitet), men radiointervju med UR, TV8 världen i fokus och metro var mycket bättre.

  Att träffa och bli intervjuad av Erik Arnér var verligen en fantastisk upplevelse.

 2. Jag träffade Mitra i samband med bokmässan förra året, en oerhört varm kvinna som man omedelbart fattade tycke för. Hennes bok, Gud vill att du skall då, kan mycket varmt rekommenderas men som Mitra själv skriver, det är ingen barnbok.

  Jag ser verkligen fram emot vidare böcker från din penna.

  Varma hälsningar och kram
  Martin

 3. Mitra, jag såg den lååånga intervjun på Nyhetsmorgon. Du var jättebra! Det hade jag aldrig klarat av. Tråkigt att jag missade förlagsfesten hemma hos dej i Götet. Det grämer mej. Men nu får jag ju ha dej här hela veckan ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.