Mitra Lager – Gästbloggar tisdag

Hej igen,

Idag vill jag berätta om ett minne då jag och Torbjörn (min älskade make som jag har delat mitt liv med sen ca tre år tillbaka) krockade kulturellt. Alltså ordet ”kulturkrock” tror jag inte att det passar riktigt.

Jag vill inte påstå att mina vanor och värderingar är samma som hela iranska folkets vanor och värderingar. Att jag var så noggrann med diskandet till exempel hade inte något speciellt med min kulturella bakgrund att göra. Kanske kan jag skylla på min mormor som hade diagnostiserat tvångsbeteende och varje gång hon diskade eller tvättade kläder ställde hon till en scen för hela sin familj. Det här har resulterat att hennes döttrar och barnbarn av kvinnliga kön har blivit programmerade med vissa regler som är svårt att få bort. Hur som helst är jag noggrann med diskandet.

I början när jag kom till Sverige hade jag bara en massa positiva fördomar mot svenskarna. Jag trodde att de är liksom från planeten mars och allt vad de gör är de steget före oss i sättet att göra.

En dag i början var jag med min dåvarande familj bjudna hos vår kontaktfamilj. Vid sådana tillfällen brukade jag passa på och titta med fyrkantiga ögon på allt för att lära mig lite av dessa marsmänniskor. När det blev dags för att diska fick jag stå bredvid Marie och hjälpa henne att torka disken. Det var lite ovanligt med diskmaskiner vid den tiden (för drygt 20 år sen). Jag såg hur hon fyllde i diskhon med varmvatten och bara lite diskmedel, stoppade in tallrikarna i den och tog snabbt med diskborste och sen skickade de vidare till mig att torka med diskhandduken som såg inte så fräscht ut. Den här upprepades flera gånger hos henne och några andra svenskar. Till slut kom min första ”negativa” fördom mot svenskar. Svenskarna diskar dålig, tänkte jag. Jag hade aldrig sett någon diska på det sättet innan jag kom till Sverige.

För mig gällde det att den minsta molekyl fett och bubbla av diskmedlet måste försvinna genom att diska ordentligt, gärna med disksvamp, skölja under rinnande vatten och sen låta vattnet rinna av för att undvika använda disktrasa som enligt min uppfattning bar på en massa bakterier. Nej, när det gäller diskandet är de inte före oss, tyckte jag.

Fördomen att ”svenskarna diskar slarvig och ohygienisk” kom att stanna kvar i mitt huvud tills den dagen då Torbjörn efter maten hemma hos mig kavlade upp ärmarna för att stå och diska. Då skyndade jag mig fram och stoppade honom. Vi var i början av förhållandet och jag var för feg att avslöja om mina fördomar.

Du behöver inte besvära dig, jag tar hand om disken själv, sa jag bestämt till honom.Vi diskuterade en stund, Torbjörn kunde inte fatta och kom i sin tur med sin fördom. Han började berätta för mig att i Sverige deltar mannen i hushållsarbetet och bland annat diskar osv. Torbjörn trodde att jag inte låter honom diska för att han är en man medan han egentligen inte fick från mig för att han var en svensk och ”svenskarna diskar slarvig”!

Läs Mitras bok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.