Mitra Lager – Gästbloggar lördag

Hej igen!

En lugn fredag kväll här i Göteborg. Jag sitter och skriver veckans sista inlägg. Har kommit hem från en Afterwork med arbetskamrater. Det var trevligt. Eftersom vi är några som har brytning så hade vi lite kul prat om hur det är att lära sig svenska.

Det var fler än jag som tyckte att det förekommer situationer där att välja och uttala rätt ord blir verkligen ansträngande.

Om ni bara visste vad pinsamt det kan bli ibland. Glädjeropet hurra…hurra…hurra kan lätt bli hora…hora…hora…om du kommer från ett land där bokstaven U fattas. Har du läst engelska i ditt land har du någon gång lärt dig vad ordet ”kiss me” betyder. Kommer du till Sverige måste du vara försiktig så att du inte råkar säga ”kissa på mig” i stället för ”ge mig en kyss”.

Personligen pratar jag slow motion när jag ska berätta för någon att ”jag prutade ner priset” oj tänkt om jag helt plötsligt säger ”jag pruttade ner priset”.

Att veta skillnaden mellan kärring, tant och dam, ja, det kan jag idag men i början när du har en massa ord att lära dig hinner du inte skilja på vilket som ska användas var.

En kvinna som jag känner och har varit lika länge i Sverige som jag berättade för mig om sina erfarenheter under första året i Sverige. Ni ska veta att vi själva har lite kul när vi pratar om sådana situationer. Hon hade en svensk medelålders kvinna som kontaktperson. En gång bjuder den svenska kvinnan den iranska kvinnan för att komma och berätta lite om sig själv och sitt hemland på kyrkans församlingshem. Det tackade den iranska kvinnan ja till och gick fram och pratade lite för en grupp män och kvinnor som var där.

I slutet ville hon vara artig och tacka Karin (sin kontaktperson) för att hon hade tagit initiativet till mötet. Då säger hon högt inför alla att hon måste tacka Karin för att hon är en så trevlig och hjälpsam ”kärring”. Flera gånger använder hon ordet ”kärring” ( hon trodde att kärring betyder dam) innan hon lägger märke till att något måste vara fel eftersom folk fnissade och Karin blev röd i ansiktet.

På SFI-kursen(svenska för invandrare) var det en cirkus varje dag. Det var så pass att vi själva satt och skrattade åt våra fel ganska ofta. En dag frågade läraren mig om jag kan ta några exempel om vilka man menar när man säger ”släktingar”. Jag började snabbt räkna och var glad att jag kunde alla på svenska, ja det är till exempel lamm, får, ko, gris…då kunde inte ens min lärare hålla sig för skratt. Va? Vi andra har inga sådana, är de dina släktingar? Jag hade tolkat att hon vill att jag ska nämna några djur som man brukar slakta.

Att lära sig svenska var kul för mig. Jag har gjort det verkligen med intresse. Jag lär mig fortfarande nya ord fast det tar lite längre tid. Vad kan det bero på? Ålder? Eller faktum att de ord som finns kvar att lära sig är sådana som man använder sällan.

Det har varit trevligt att blogga här under veckan. Jag tackar er alla som har läst, kommenterat och visat intresse för min bok. Jag vill passa på och tacka Carina Dahl som bjöd mig att blogga.

Önskar er en trevlig helg

/Mitra

Läs Mitras bok

4 reaktion på “Mitra Lager – Gästbloggar lördag

 1. Skrattade gott åt ditt blogginlägg, Mitra. Språkförbistringar är alltid lika roligt. I alla fall i efterhand. Det ska bli spännande att se vem som bloggar nästa vecka. Modigt av Carina att överlåta sin väl inarbetade hemsida åt sina vänner. Kul grepp måst jag säga! Tack tack, hoppas att det blir fler gånger.

 2. Hej Mitra

  och tack för en fantastisk bra bloggvecka..Jag har din bok och ska läsa den framöver. Min systers exman fick också fly från Iran, så jag har hört hans omskakande berättelse om sin flykt och sitt liv i Iran nu ser jag framemot att få läsa din bok och då även få en bild från den kvinnliga vyn….

  Ja du idag fick jag skratta gott och som du kanske redan kan förstå så har jag varit med om många felsägningar och vi har skrattat gott åt det-

  En av mina roligaste minnen är nog när han skulle gå och köpa folköl till maten och vi sa till honom att köpa ”det billigaste” han kom tillbaka och sa att jag fick ta det här märket istället för ”det billigaste” fanns inte.. :-)

  Ha det gott och fortsätt skriv…….
  Ingela

 3. Hej Ingela,
  En av mina landsmän hade funderingar att samla alla roliga minnen olika människor har till en bok, tänk vilken bra idé! Tack för kommentaren och jag hoppas att du gillar boken.

  hälsn/Mitra

 4. Ha ha – hej igen Mitra, skönt att du avslutar din bloggvecka med ett gott skratt. Det har varit otroligt spännande vecka när du har skrivit, jag har följt allt även om jag inte alltid kommenterat. Jag har även din pocket här hemma på mitt köksbord. Och jag lovar att tänka på dig varje gång jag ska försöka få ner priset och ska prut(t)a på en vara!

  Och när det kommer till svneska för invandrare så tänker jag alltid på hipp hipp – jag postar en länk så kan du själv få dig ett litet skratt kanske :)

  http://www.youtube.com/watch?v=8IqEzt82bog

  MVH Janne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.