Ulf Norén – Gästbloggar fredag

Om en vetenskapsman sades det en gång att han i bästa fall tänkte krokigt. Jag funderade länge på detta och kom fram till att fler borde tänka krokigt. Ibland känner jag att de bästa tankar egentligen kommer till när det blir en liten snurr på dem. Tänk utanför ramarna. Om vi nu ska tänka.

På mitt skrivbord finns en lite skyllt som min far fick en gång i tiden. På det stod det 1. Organisera, 2. Prata med frun, 3. Omorganisera. Dessa tre små rader har jag funnit gäller hela livet. Först fundera jag ut något, sedan kollar jag verklighet och till sist lägger jag ner projektet. Egentligen fungerar hela livet så. Egna tankar, vad händer i verkligheten, ändra tankarna.

Ett kort exempel. Här skriver jag ner några funderingar och försöker få något vettigt ut av det. När jag tittar ut genom köksfönstret kommer det en fin räv tassande genom den gnistrande snön. Genast flyger mina tankar till räven och hur vackert det är. Det är tio-femton grader kallt ute och snön gnistrar som de gamla adventskalendrarna. Framför mig ligger en öppen hage med en stenmur som avgränsning mot skogen. Nästan vid stenmuren kommer räven smygandes fram och sätter sig en solfläck. Den värmer sig lite innan den försvinner in i hästhagen bakom vedhögen. Stilla lugnt med den vackra svansen utsträckt bakom sig.

Kontakt med verkligheten. Ja det är kanske något vi saknar. Verkligheten som finns kring oss och som lever. Lever i nuet med det som sker. Det levande som tar konsekvenserna för vad vi organiserar och omorganiserar, utan att ha varit i kontakt med verkligheten. För allt vårt organiserande går till andra som organiserar och inte har kontakt med verkligheten. Nu har vi en riktig skrivbordsprodukt.

Snacka med frun

Verkligheten är för mig det jag ser och upplever i olika former. Det jag upplever mest nu är att vi har dödad i våra tankar väldigt mycket som är levande. Moder jord är levande och vi är bara en ynklig del av den. Moder jord har inget behov oss, på det sätt vi beter oss. Vi är gangstrar på jorden. Vi tar det vi vill ha och anser oss måste ha, utan tankar på något levande kring oss.

Nu höjer säkerligen någon ögonbrynet och kväker att det gör vi visst det. Vi samlar in pengar för att förbättra miljön, vi har miljöavgifter. Vi har … Men vi har glömt Moder jord, vi har glömt första regeln, att återlämna jorden som vi fick den. Jag talar om sju generationer framåt. Inte min egen överlevnad, inte mina barn eller barnbarn, utan sju generationer framåt. Vad lämnar vi dem?

Pengar ger inte ren luft, rent vatten eller läker Moder jords sår. För pengar kan vi just nu köpa något som ger oss rent vatten, ren luft, men de läker inte Moder jords sår. För allt jag köper bidrar till att såren blir större. Varje produkt, varje sak som inte är hämtad i harmoni med jorden, skadar jorden. Moder jord är det finaste vi har, det dyraste och jorden behöver inte oss. Vi behöver jorden, så vi ska ta skeden i vacker hand.

Vi ser hur mängder med levande arter försvinner från vår jord. Det är flera arter om dagen. Vi vet att många av dem försvinner på grund av vår verksamhet. Ändå hejdar vi inte oss och tänker till. 1. Organisera, 2. Tala med frun, 3. Omorganisera. Det är tid för oss att omorganisera.

Tidningen Hästfocus

En reaktion på “Ulf Norén – Gästbloggar fredag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.