Den välsignade vassruggen

Jag vet inte riktigt vad som hände. Egentligen hade jag inte (och ville inte heller ha) något samröre alls med den här destruktiva badgruppen. Men innan solen sjönk i havet (även den) hade jag utsetts till något av dess ledare.

Det började (som så ofta förr) med att solen steg upp ur plurret. Högre och högre på himmelen steg den och varmare och varmare blev det. Jag hade redan planerat min dag när jag såg två, inte helt okända silhuetter, dyka upp på kajen. N och J!

– Vad gör ni här? frågade jag.

– Bada, sa dom. Vi ska bada.

– Det är varmt i dag, sa jag.

– Som fan, sa dom.

Ingen lät särskilt glad och tonen blev bara drygare ju mer temperaturen steg.

– Gå och ta på dej badbyxorna, sa N till J.

– Jag har glömt dom på vägfärjan, svarade J.

– Men är du dum i huvudet? frågade N.

– Skit på dej, sa J.

– Det blir varmt i dag, sa jag.

– Som fan, sa dom.

Sen blev det tyst. N och J sträckte ut sej på däck och stirrade rakt ut i tomma intet. Stämningen var sådär märkvärdigt irriterad som den bara kan bli en stekhet sommardag när man egentligen vill slå någon på käften , men orkar inte. Och värst av allt – inte har någon anledning heller.

– Pucko, sa N.

Ingen förstod till vem. Nu uppenbarade sej ytterligare två silhuetter på kajen. H och R!

– Vad gör ni här? frågade jag.

– Vi ska bada med N och J, svarade dom.

– Dom har inga badkläder, sa jag.

– Men är dom dumma i huvudet? frågade H.

– Det blir varmt i dag, sa jag.

Nu ställde sej R på relingen och gjorde sej beredd att hoppa i vattnet.

– Ska vi se vem som hoppar i först? frågade han.

– Stick och brinn, svarade N.

– Nu går någon annan omkring i mina badshorts, muttrade J.

– Jävla ”badneggon”, svor H.

– Fy, vad alla är griniga, sa jag och snörde på mej mina joggingskor.

N hävde sej upp på armbågarna och frågade:

– Vart tänker du ta vägen?

Walkabout, sa jag.

– Vart ska du då gå? undrade J.

– Kanske ner till stranden på andra sidan ön, svarade jag.

– Vad ska du göra där? frågade R.

– Kanske bada, sa jag. Vill någon följa med?

– I så fall tar jag cykeln, sa N.

– Det får du inte, sa jag.

– Varför inte det? frågade N.

– Man cyklar inte på walkabout, svarade J i mitt ställe. Man går!

– Men jag gör väl för fan som jag vill, sa N.

– I helvete heller, sa R.

– Ska du nu också lägga dej i? frågade H. Vi skulle ju bada HÄR.

– Nu ska vi i alla fall bada DÄR, sa R.

– Jag tar cykeln, sa N.

– Käften, sa jag.

Så gav vi oss av, alla i en grupp, utom N som fick hålla sej på avstånd med cykeln.

– Du kommer att få myror i drevet, sa J.

– Du kommer att få myror i skrevet, sa N.

– Jag går hem igen, sa H.

– Det blir varmt i dag, sa jag.

– Fan heller, sa R.

Det tog två timmar att komma fram till stranden. Ingen badade. På hemvägen gick R och J vilse. N fick myror i drevet.

Väl hemkomna hatade vi alla varandra ur djupet av våra grodfötter. N och J sjönk utmattade ihop på däck och stirrade tomt ut i intet. R försvann upp i masten och jag tömde slaskhinken i sjön.

Slaskhink och slaskhink, det var väl sånt som man gav till grisen förr i tiden, men det här var lite samma sak fast samlat i en bunke och till för att mata fiskarna med. Gamla matrester, sånt skit, som borrarna blir stora, dästa och ”på riktigt” dumma i huvudet av.

Det var då i just den stunden som vi hörde plumset och strax därefter kom R upp till ytan med gamla sillstjärtar och potatisskal hängande i luggen. Han hade hoppat från masten helt omedveten om att jag precis hade matat ”höstmenýn”. Nu kom hela det genomdeppiga badsällskapet ”Oflyt” fort på benen och rusade fram till relingen.

– Åh nej, fy fan! skrek N.

– Jag dör, flämtade J.

– Jag drar till Köpenhamn, sa H.

– Förlåt, viskade jag. Förlåt för allt…

– Nu hoppar vi, sa N.

– Utan badkläder, sa J.

– Alla tillsammans! ropade R.

Och medan solen sjönk i havet och borren mumsade sin kvällsmat på sjöbotten, plaskade hela det misantropiska simsällskapet runt i farleden med ystra rörelser och glada rop. Ännu en sommardag hade passerat i den välsignade vassruggen.

2 reaktion på “Den välsignade vassruggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.