Fråga Kicki

Nisse ville gå och klippa sej, byta hårfärg – rubbet. Allt detta kom väldigt plötsligt över henne (och mej med vill jag påpeka). Det handlade om en sträcka på 200 meter.

– Då går vi väl in här då, sa jag och tryckte ned handtaget till en svagt upplyst lokal på Blekingegatan.

Ingen av oss hade någonsin varit där tidigare, vi hade inte beställt tid eller ens tagit ut pengar. FÖR (och detta stod tydligt angivet på kassaapparaten) här togs det minsann icke emot några kort.

Jag blev lite förvånad när jag fick höra att hela proceduren skulle ta mellan två till tre timmar. När jag klipper mej hemma tar det MAX tio sekunder. Det tycker jag är lagom och ställer rimliga krav på tålamodet.

Plötsligt hade jag all tid i världen att gå på stan och plocka ut pengar i vartenda gathörn. Efter två timmar var jag svårt uttråkad och dessutom stelfrusen. Jag gick tillbaka till Blekingegatan och klev in genom dörren.

Det var nu jag förstod att Nisse inte bara hade bytt frisyr och hårfärg, hon hade en helt ny livsåskådning kan jag berätta. Jag tror att varken att frisören eller kunden över huvud taget märkte att jag var tillbaka. Jag lyssnade roat till deras samtal och hörde frissan förmana min dotter:

– Och så kommer du ihåg vad jag har sagt om ciggarna. Du minns det där vi pratade om, att parkera en bil. Och maten ska du tugga minst tjugo gånger.

Hon vände sej plötsligt om mot mej och sa:

– Och DU ska sluta tugga tuggummi. Max fem minuter om dagen kan du tugga tuggummi, men sedan är det stopp!

Därpå kom ett utläggning som inom loppet av trettio minuter hade frälst även mej. Vi visste nu (Nisse och jag) att vi aldrig mer skulle behöva oroa oss, aldrig mer be till Gud, aldrig mer fundera över livets stora frågor. ALLT vi behöver göra är att fråga Kicki!

Nisse och Kicki gav varandra en varm kram innan vi återvände ut i den hårda kalla världen. Jag tror att vi vacklade lite där vi gick längs trottoaren.

– Kicki är the shit, sa Nisse.

– Kicki är för fan overklig, sa jag.

Sen höll vi på att frysa ihjäl båda två och slängde oss in i en taxi. Trafiken gick fruktansvärt trögt och taxichauffören suckade tungt bakom ratten.

– Det är kylan och snöovädret.

Sedan började han berätta en hisnande historia om den oförglömliga STORMEN som härjade Stockholm för två år sedan och lamslog ALL trafik. Bussarna stod stilla, tågen kunde inte lämna stationen och folk övernattade i sina bilar. Själv slog han av taxametern och började hjälpa så många människor han någonsin kunde i snöyran. En riktig vardagshjälte!

Det var när vi hade klivit ur taxibilen som det slog mej.

– Den jäveln klipper sej hos Kicki!

Det var därför han hängde i hörnet Blekingegatan – Ringvägen.

– Alla borde klippa sej hos Kicki, sa Nisse.

Klippt hos Kicki

Nu ska jag försöka återskapa i minnet (vilket inte är särskilt svårt) vad Kråke bjöd på här om dagen som fick allas våra ögon att fuktas av tårar. Hur man tillagar en skapelse som den lilla pullan där ovan, har jag däremot inte en aning om. Den var bunden till händer och fötter och bar på stora svårigheter i sitt inre. I alla fall stack det ut prylar (kvistar rent av) som förmodligen bara Kråke själv kan berätta vad det var för någonting.

Men dessförinnan själva huvudrätten frossade vi i vitlöksfrästa champinjoner och skivor av en korv som var smaksatt med tryffel. (Det får inte bli en vana att äta lunch på Narvavägen då detta garanterat skulle lägga ytterligare tjugo kilo till denna redan så otränade kropp.)

Till kycklingen sedan serverades brysselkål tillagat på ett sätt som jag aldrig har smakat tidigare. Här måste jag be Kråke berätta hur hon hade gjort för jag minns bara ”sillspad”. Kan det verkligen stämma? Sa hon kanske ”dillblad”. Finns det över huvud taget någonting som heter ”dillblad”? Jag får kolla det. Snuskigt gott var det i alla fall!

Och istället för vanlig potatis, rostade rotfrukter. Det brukar jag faktiskt göra själv då och då, med ganska futtigt resultat. Kråkes rotfrukter var betydligt saftigare än vad mina brukar bli och det kan jag inte heller förklara. Men brysselkålen måste utredas – det vill jag ha på julbordet!

En sak som glädjer mej särskilt idag är att Det stora svenska vemodet har fått ytterligare en jättefin recension. Jag har aldrig tidigare blivit jämförd med Björn Ranelid, men någon gång måste ju vara den första. Jag menar Björn Ranelid… vafan… Han KAN ju skriva!

Här är i alla fall recensionen för den som orkar läsa.

Peace out.

3 reaktion på “Fråga Kicki

 1. När blir boken klar? Imorgon kanske? Eller möjligen nästa vecka?
  JAG VILL LÄSA DEN NU!
  Det finns ett tomt svart hål i min bokylla som väntar på ”Obotliga tillstånd hos besynnerliga barn” och den skriker åt mig varje dag. Den måste fyllas och det snart!
  Dina böcker är fantastiska Carina (men det kan du ju inte ha undgått att inse eftersom det är du själv som har skrivit dom ;)
  Ha en bra helg!

 2. Jaha du gillade brysselkålen? Vad roligt och självklart ska du ha den på julbordet så här kommer recepten på det du åt härom dagen
  först en liten tapas som alltid funkar.
  Vitlökschampinjoner.
  Klyfta ett lagom gäng champinjoner
  slå en rejäl slurk god olivolja i din stekpanna
  när den är varm släpper du ner en kladd smör efter samvete
  när smöret tystnat(ja) går champinjonerna i ( har du jättemycket får du steka i omgångar annars blir de kokta)
  Salta(helst flingsalt för det knastrar som små trevliga överraskningar) och dra ett par varv på pepparkvarnen
  hacka en kvast persilja, häll i panna och vänd runt
  Avslutningsvis skvätter du över lite god vinäger gärna en lagrad balsamico.
  klart!

  Citronkyckling o rostade potatisar o rotfrukter
  Fyll en fin pippi med en skivad halv citron
  färsk timjan
  det gröna var fänkål
  vitlök
  pressa resten av citronen över kycklingen och stoppa sen in den halvan i kycklingen.
  Salta och peppra rejält runt om
  lägg ett par kladdar smör ovanpå
  ställ in i ugnen på 200 grader.
  Kylfta skalad potatis låt koka i 3 minuter i saltat vatten ( de blir frasigare)
  skiva lite goda rotfrukter
  halvera ett par vitlökar
  släng också på några lökar eller schalottenlökar
  vänd allt i olivolja
  och låt detta gå med de sista 40 minuterna tills allt fått en fin färg
  Vill ni verkligen sätta sprätt på det hela kan ni precis när ni lyfter ut hela rasket ur ugnen slå över lite Pernod och flambera det hela, men för i helvete glöm inte att först stänga av fläkten
  Detta mina vänner är gottttttttt.
  Carina din brysselkål gör du så här
  Putsa till ett gäng brysselkål
  låt kålen koka i en stark hönsbuljong tills de är lagom mjuka, slå av buljongen men spara en dl.
  hacka en fin schalottenlök fint
  lägg tillsammans med en kladd smör i kastrullen
  pressa ner en klyfta vitlök
  svetta runt det hela
  slå på 1-2 dl grädde som får koka ner ordentligt
  smaka av med salt o peppar.
  Njut och
  Ta en jävligt lång och rask promenad före eller efter
  Go middag!

 3. En kladd smör gillar jag.Det är precis vad jag tar vid matlagning.Maken tar oxå en kladd smör,mycket större än min men en kladd är det likt förbannat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.