Sailing home song

Folk är inte kloka, tänkte jag, och såg framför mej en plattfotad indianättling korsad med en panflöjt som satt i en gudsförgäten förort till Pennsylvania och klinkade på en kortsluten synth. Minst hälften av tangenterna saknades och det sprutade gnistor ur elurtaget när hunden kissade mot väggen.

Den sången ville jag aldrig, aldrig höra!

Är det förresten någon, mer än jag, som notorisk följer Jessica Wattsons seglats runt jorden? Jag tror att jag kan redogöra för precis varje kabellängd som den båten har lagt bakom sig. Det anmärkningsvärda är inte färgen på skrovet, knallrosa, utan det att flickan bakom rodret bara är sexton år gammal. Hon håller nu på att slå ett världsrekord som yngst i världen att segla jorden runt.

För trettio år sedan hade det nog varit svårare. Inte ens för tio år sedan fanns den utrustning som finns idag. Den som då hade rekordet har berättat hur svårt det var att ens hålla kontakten med sina anhöriga. Och dessförinnan skickade man på sin höjd en flaskpost.

Så ser det just inte ut längre. Jessica Watsson har ett stort crew som jobbar likt teamet bakom en rymdfärja. Hon får utförliga väderleksrapporter levererade från en speciallist från Nya Zealand och all annan support man kan tänka sej. Däremot får hon INTE ta emot assistans ombord under hela resan och inte söka hamn någonstans på vägen. Såna är reglerna!

Sailing home

Jessica har en blogg. Egentligen är det en stor hemsida, men den sköter ”landbasen”. Jessica skriver bloggen ombord. Hundra tusentals människor följer hennes resa runt jorden och många kommenterar såklart inläggen.

Jag brukar nästan aldrig läsa kommentarerna (helt enkelt för att det är så väldigt många), men idag fick jag plötsligt för mej att göra det i alla fall. Jag kom inte långt kan jag berätta. För redan den första som hade kommenterat det senaste inlägget berättade hur han hade gjort en sång dedikerad till Jessicas resa.

”Men söte, jävla jesus!”, tänkte jag. Folk är absolut inte kloka. Nu sitter det nån halvkriminell gök med oklart förflutet och sjunger smäktande ballader med rullande ögon. Och det var då jag såg den där indianättlingen framför mej. Han (för jag är övertygad om att det är en han) kan naturligtvis vara av vilken art och ursprung som helst. Kanske från Sverige! ”Men klok är han inte”, avgjorde jag för mej själv.

Vad som sedan fick mej att verkligen kopiera den där länken till Youtube och lyssna på eländet, måste vara svår och långvarig leda i kombination med ren, oförfalskad skadeglädje. Titeln, Sailing home song, gav mej inga förhoppningar alls.

Så jag blev lite förvånad faktiskt. För sången var riktigt fin. Och det är roligt att se klippen från helikoptern när Jessica rundar Kap Horn. Men det finns mycket bättre bilder av det från hennes egen hemsida. Kolla bland mina länkar till vänster. Och missa inte låten, den där glosögde indianättlingen, whatever, är riktigt styv. Nåja, han verkar rar i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.