Green – Den sista orangutangen

Vid samma tidpunkt då ni andra bänkade er bakom tv-apparaterna för att kolla på Robinson i lördags gick en fantastisk liten dokumentär på SVT, Green – den sista orangutangen. Det är väl inget fel i att titta på Robinson, det är bara förbannat tråkigt. Jag kan sätta min högra hjärnhalva på att vi INTE behöver uppleva samma koncept nästa år.

Redan ett par minuter in i ap-rullen fick man en bestämd känsla av av titta på någonting väldigt speciellt och viktigt. En film med en berättelse och ett budskap. Därför kom det inte heller som någon överraskning att dokumentären hade blivit utsedd till bästa film alla kategorier på Wildlife Film Festival i Jackson Hole 2009.

Nu tror ni som händelsevis råkar läsa detta gudsförgätna blogginlägg att detta bara var en film liknande tusentals andra dokumentärer i samma genre. Fel, fe, fel! Ge den en chans, ge den en minut och ALLA kommer förstå vad jag menar. Jag lovar, en enda minut (40 sekunder räcker) och man är redan berörd.

Den som dessutom ser hela filmen kommer att få lära sej någonting om dramaturgi, om filmklipp och livet… för en orangutang. Kanske även någonting om oss människor. Ladda med näsdukar och kolla på Green.

Kolla här

21 reaktion på “Green – Den sista orangutangen

 1. det där var nått av det värsta jag sett..47 minuter av en våldtäkt som pågår dygnet runt..året om..VAD håller människan egentligen på med? VEM ska stoppa oss? och HUR? önskar att alla såg det här..och förstog..

 2. Det är det jag menar med ”genialisk dramaturgi”. Man blir HELT chockerad, och filmen har inte ett enda röstpålägg. Det bara en alltigenom fruktansvärd resa!

 3. Den har en otrolig impact den där filmen. Jag har nog aldrig blivit så berörd / illa berörd av en naturfilm. Man skulle bara önska att många, många fler såg den. Tipsa alla ni känner. Den ligger bara kvar på SVT Play några veckor till!

 4. Vi är helt tagna och bestämde oss för att gå igenom varenda pryl i hemmet. Helt, helt jävla gråtfärdiga är vi. Ska rekomendera alla vi känner att se på Green!!

 5. Vi behöver hjälpas åt att leva med naturen istället för att bekämpa den. Vi skulle må mycket bättre om vi slutade konsumera till förbannelse. Det är mycket roligare att leva enkelt och göra saker tillsammans som tex hårbollarna i slutscenerna i Starwars som visste hur man fixar en fest. Återupprätta fantasin så att vi kan ta in hur fantastisk vår planet faktiskt är och uppleva magiken tillsammans med varandra och våra vänner djuren. Nu blir ju våra barn och ungdomar förtvivlade när vi beter oss som små hertigar som bara måste ha vår speciella mat vi är vana, ny renoverade kök, regnskogs sittgrupp på altanen osv. Och sen om det går åt lite resurser, som skövling av Borneos eller för all del våra egna skogar och lite apor och folk som får svälta. So what!!! inget är väl viktigare än att vi får känna oss coola när vi tex ska ha gäster hemma.fast vi fattar inte att inget är så trist som vår stiffa middags bjudning.eller för den delen vi själva som börjar förvandlas till något väldigt motbjudande.
  Detta inlägg tillägnar jag Green, som gjorde ett jättestarkt intryck på mej!Vi kan inte bara göra så här mot djuren, det kommer att slå tillbaka på oss själva och våra barn.

 6. Jag har alltid tänkt på orangutanger som en bättre version av människan. Tänk bara vilka mammor de är! Det kan inte vara särskilt svårt för alla som sett filmen att hoppa över småkakorna i fortsättningen.

  Är det någon här som har tittat även på de dokumentärerna jag tipsade om?

  Ibland undrar jag var alla själsfränder är? När jag ser något sådant här på TV brukar jag köpa filmen på dvd också. Ser det som utbildning, och så kan jag låna ut den eller visa den hemma när man får besök.

  För mig är det livsomvälvande varje gång jag lär mig mer om hur det går till ute i världen. Emellanåt känns det svårt att mina vänner inte blir lika berörda som jag blir. Det kan t o m kännas svårt att behålla vänner som helt enkelt inte bryr sig. Det skiljer för mycket på värderingarna.

  Det blir ensamt. Det är väl därför jag skriver långa kommentarer till det här blogginlägget antar jag :-)

  Hur som helst så kommer jag så småningom att lämna det här jordelivet övertygad om att jag har gjort så gott jag har kunnat, och inte ha dåligt samvete för något!

 7. Karin,du är inte ensam!Det är svårt att ta beslutet att försöka leva ”rättfärdigt”
  Själva beslutet är förstås inte så svårt,men själva livet.Jag har valt bort kläder möbler och viss mat,skulle helst vilja ha de djur jag ska äta här hemma,men det tillåter inte lagen.Det finns föreskrifter för sånt…Största problemet för mej är att jag är lite för het när ämnet kommer på tal.Folk blir nästan rädda.Jag brukar fråga folk om de är medvetna om vem som egentligen får betala deras nya soffa(eller vad det nu kan vara)och till vilket pris.Skygglappar på och hörselproppar i.Folk vill inte veta..
  All konsumtion sker till ett pris,och det är inte vi här i Svedala som betalar!
  Jag vill bara skrika rakt ut i frustration.

 8. Jag har gått tillbaka hit flera gånger och tittat på Green och läst kommentarerna också. Bra idé att köpa filmen på dvd och vissa för sina vänner. Det ska jag absolut göra. Skulle gärna vilja ha konkreta tips på vad man bör undvika. Jag blev så förvirrad av det där med ”grönt bränske”. Det trodde man ju var någonting bra… men tänker man efter så. Trädgårdsmöblerna tänker jag aldrig mer sitta i efter den här filmen (tusen tack Carina som lade upp den, bland det bästa jag har sett), Nestle känns som ett märke man undvika till varje pris. Någon som har idéer om hur man omedelbart kan förändra sin vardag. jag tror vi alla kan göra något!

 9. Jag har några snabba, enkla, att börja med.

  Laga maten från grunden. Handla ekologiskt och närproducerat, säsongens grönsaker. Handla begagnade prylar om det behövs något som inte redan ärvts och hoppa över billigt krimskrams som inte är nödvändigt.

  Vi äter inte kött själva, men vi har hundar som behöver mat. Då finns det sådana här alternativ.

  ”Djuren slaktas i lugn miljö i vårt eget slakteri och är fria från stress. Transporten till slakteriet är en behaglig promenad för djuren på 10 m.”
  http://www.skanelantmat.se/medlemmar/degeberga/degeberga.htm

  Om man letar lite så går det att hitta!

 10. Toppen med konkreta tips, det behöver jag också. Sen ska jag kolla upp mina egna prylar. Till exempel min Eight Hour Creme som jag skrev om härom dagen och som sannolikt är en av världens mest sålda kosmetikaprodukter. Vad innehåller egentligen den där smörjan – som onekligen är bra till allt!
  All den här palmoljan som är en jätteindustri… Vad går den till? Plötsligt är man ju faktiskt full av frågor. Och det är väl först då man börjar tänka, när frågorna kommer i vanliga vardagssituationer. För det är ju där vi befinner oss för det mesta och har störst möjlighet att påverka.
  Att man avverkar skog, och till och med regnskog, är ju egentligen ingenting konstigt. Men att man skövlar den är för fan oförlåtligt. Och vilka är dom skyldiga? Vi, är jag rädd för.

 11. Tyvärr är det inte bara när det gäller konsumtion som vi är ute och cyklar.Det gäller oxå våra investeringar.Våra sparpengar till pension och så,men det kanske blir ännu jobbigare.Fonder och aktier och sånt elände.För det är ju verkligen så att en slant på banken kan inte föröka sig själv.Pengar i sig kan ALDRIG generera pengar.
  ”vinsten” kommer nånstans i från.Någon har jobbat ihop den åt dej,ofta ett barn i Indien eller kina eller nåt annat fattigt land,eller oxå har man stulit naturresurser någonstans i tredje världen….Green får betala våra stigande aktiekurser oxå.
  Det blir väl härligt att tänka på när man får sin pension….Varje krona i vinst tas någonstans ifrån,och inte är det från de som har…Se sanningen och följ pengaströmmen så blir det inte många företag kvar att placera sina pengar hos.
  Men de finns,företag med etik och moral.

 12. Hej
  Vad roligt att så många blivit berörda av den fantastiska filmen om Green. Den föreningen som jag jobbar för försöker rädda de sista orangutangerna. Gå gärna in på http://www.orangutanger.se så får ni fler tips om hur ni kan hjälpa till. Green är tyvärr inte den enda orangutangen som far illa.
  mvh Pernilla Borneo Orangutan Survival

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.