Satan vik hädan

Försiktigt frågade jag:

– Nicola, vad drömde du om som barn?

(Jag har så många frågor. Jag förstår mycket lite av människors avsikter och göranden. Så jag frågar. Brorsan brukar kalla mej för ”Kvinnan med dom tusen frågorna”. Då hajar man lite kan jag erkänna. Om man har så många frågor.)

– Jag hade inga drömmar, svarade Nicola.

Det här var i Sverige igår, närmare bestämt på Rindö Krog. Krögarparet Jonny och Annika hade ”bartömning” och varje timme var lika lycklig hela kvällen. Lyckligast var kanske Nicola. Hon dricker ingenting. Och hon har inga drömmar heller. Jag tror att det är en hälsosam kombo.

– Alla har drömmar som barn, envisades jag.

– Jag hade marsvin, sa Nicola.

Nu vaknade även Charlie till (min brorson).

– Det har du aldrig berättat, inflikade han. Hur många då?

– Cirka trehundra stycken, svarade Nicola.

– Men var FAN bodde då marsvinen? undrade brorsan.

– I källaren, svarade Nicola.

Och därpå följde den kanske vanvettigaste redogörelse för uppfödning och inavel som jag någonsin lyssnat till.

– Men dom är alla döda och begravda nu, sa Nicola. Vi gjorde det snyggt. Välsignat.

(Jag kan bekänna att vi var ett ganska stort sällskap som satt stumt gapande kring bordet.)

– Och VAR ligger dessa djur begravda? upprepade brorsan.

– I mitt föräldrahem på Resarö, svarade Nicola.

Så började hon berätta:

– Pappa skulle bygga ett gigantiskt staket runt hela tomten och för den sakens skull grävdes ett hundratal djupa hål i vilka plintar skulle gjutas. Alla dessa plintar vilar på ett marsvin kan jag berätta. Avlidna efter ett långt och lyckligt liv med alltför mycket mat och jöka.

– Men fy fan, utbrast Loffe. Det förklarar ju varför rotfrukterna i grönsakslandet skördades med päls i två årtionden därefter.

Han spottade vilt omkring sej.

– Jag har ätit Magnum Bonum med fyra tassar i det hemmet. Satan vik hädan!

Nicola & Charlie

Nej, jag undrar inte mycket om människor längre. Och absolut ingenting om marsvin. Jag undrar saker om rotfrukter. Hur det känns att komma upp ur jorden och med horn i pannan, tagg i arslet och ståpäls. Jag undrar hur dessa varelser kommer att rösta, vilka som är deras dansbandsfavoriter och VAD dom hade för drömmar som barn.

Såna saker.

2 reaktion på “Satan vik hädan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.