Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna)

Det hände för många, många år sedan. Jag tror det var på dåvarande Zanders i Waxholm (konditoriet). Jag satt ensam vid ett bord och läste en bok (bergis något tungt och apart som sög apa all the way från pärm till pärm). Mest ägnade jag mej åt att studera utsikten över hamnen.

På kajen stod ett par skolpojkar och stoppade människor som gick förbi. Jag hörde inte vad dom sa, men jag såg hur dom ställde någonting som skulle kunna vara en fråga och därefter gjorde en anteckning i ett block.

Plötsligt fick den ene syn på mej på caféets uteservering, och satte fart över vägen.

– Hörru, hörrudu, flåsade han över staketet. Vad ska du rösta på i Riksdagsvalet?

Jag vet inte var svaret kom ifrån, inte hur jag kunde minnas bokstavskombinationen och rabbla den så fort. (Jag hade INTE Sven Wollter i luren).

– KFMLP:r, sa jag.

Det var ett skämt. Jag har aldrig någonsin röstat på KLMP:r, utan det var bara så satans roligt att kläcka ur sej åt två (redan) förvirrade skolpojkar med en omöjlig uppgift i samhället. Den unge mannen med anteckningsblocket försökte verkligen ta in informationen, men såg ut som en häst i hela ansiktet och gjorde en uppenbar ”fejknotering” i blocket.

Nu hade även den andre gossen kommit ifatt sin vän. Han väste:

– Vad sa hon? Vad ska hon rösta på?

Den förste pojken vände sej mot honom och teaterviskade.

– Ku Klux Klan, tror jag det var.

6 reaktion på “Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna)

 1. Hmm.. På min tid, som var för jättelänge sen, fanns det ett parti som hette KFML. Vad bokstavskombinationen stod för minns jag inte, men K:t (hehe) stod naturligtvis för kommunism (nu snackar vi alltså tidigt 70-tal). Dock var det en del inom gruppen som inte tyckte att kommunisterna var tillräckligt revolutionära (rödvinsvänster?), varpå de bröt sig ur (eller om det bara var nån sorts markering) och bildade KFML:r.
  Men KLMP vad fan är det?

 2. kpml:r var det för jag praktiserade på götaverken där en skön gubbe med illrött skägg knallade runt på rasterna och gjörde proppaganda för (ursökta stavningen) för
  Komunist Proletaär marxist Leonist :Revulutionär! De du ! enligt ruckte var det startat avd KGB(en annan j-a förkortning)

  Kram
  R

 3. Om de frågat vad du lyssnade på för musik hade då svaret blivit,Risken Finns,Love Explosion och Mörbyligan?????(Kolaboratören framför allt..)Möjligtvis lite Nationalteaterns Rockorkester oxå…..

 4. Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna Revolutionärerna… = Kpml(r) , så hette det i min värld… ;) Nuförtiden heter det bara Kommunistiska Partiet, kort och gott.. det bytte namn förra året eller så..om jag inte missminner mig. Och det är icke att blanda ihop med KKK… fast iofs… fråga Göran Hägglund så lär ni få ett annat svar… (kolla aftonskräpet för mera info) ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.