Vem vet vad din farmor är för en krummelur

Det finns hyresgäster av alla de slag… Och så finns det hyresgäster av mer udda slag… Det finns till och med hyresgäster av ett alldeles unikt slag. För en gång skull, jag säjer för e-n gångs skull, är det inte jag utan någon annan, till mej nära anhörig, som har lyckats hyra ut sin lägenhet till… hmm… låt oss helt diplomatiskt säja; ”Kategori 3”.

Själva hyresgästen är en ung kvinna, 23 år gammal. Henne verkar det inte vara något större fel på. Hon säjer inte mycket och hon tjänar inte mycket, men vem gör det. Ordningssam kan man vara ändå. Och vad är det för fel med det?

Ungefär så resonerade min…hmm… låt oss helt diplomatiskt säja; ”Svärson”, när han skulle hyra ut sin lägenhet i Göteborg. Då hade han ännu inte träffat hennes föräldrar Faktum är att han fortfarande inte har träffat hennes föräldrar – han brevväxlar med dom! Inte för att han vill eller för att dom har något otalt med varandra… utan av helt obegripliga skäl.

Idag kom han till mej med en lång inventarielista och sa; ”Jag vet faktiskt inte… men jag känner mej liksom… lite värdelös på något obehagligt vis.”

Jag som känner och uppskattar Jonas för den alldeles briljanta personlighet han är, förstod absolut ingenting.

Värdelös, varför då?

Jag tittade frågande, först på Jonas, sedan på min dotter Philippa som låg utslagen på hallgolvet i farligt krampaktiga skrattkonvultioner. Jonas skrattade över huvud taget inte. Han räckte över ett vitt A4-ark och försökte stävja några alldeles nyinflyttade tics som var på väg att permanenta sej i det ungdomliga ansiktet. Jag tog ifrån honom pappret och läste högt;

Inventarielista uppförd över kontraktsinnehavare Jonas Wiik kvarlåtenskap på Artillerigatan i Göteborg.

Jonas viskade,

– Det känns som jag är död…

Jag gav honom en orolig blick.

– Du ser lite blek ut faktiskt…

Jag tittade på pappret igen och frågade.

– Vem har skrivit det här?

Jonas drog en hand genom håret.

– Det måste vara hennes föräldrar, du vet min hyresgäst i Göteborg…

Jag läste högt;

1 st Tv – Luma 14 tum modell – LF 36D36, serie 42A0500301

1 st Sony Stereo X0 – 01, Serie – 514229

1 st WHS spelare Sharp model – VC-A39SM(EF), serie 407611972

1 st Pioneer modell – PD207, serie THUK036219YY

2 st Samsung högtalare C/Jamo SG120

2 st sidohögtalare (i köket)

2 st svarta hyllor (enkla)

1 st Låg bokhylla (enkel)

1 st 40-tals skåp med dörrar (låst)

1 st bordslampa (mässing) med glasskärm

1 st bordslampa med plastfot (alabasterkopia)

Väl begagnad 2 sits soffa (läder)

Väl begagnat soffbord

Datorbord

Dubbelsäng med 1 st sängbord

Golvlampa

Väl begagnat köksbord (furu)

3 st osorterade köksstolar

2 st äldre model kontorsstolar

1 st Vattenkokare

1 st Brödrost (trasig)

1 st Dammsugare gul (Fab. okänd) VC – 120DE

Jag tittade alldels förstummad på dom båda ynglingarna framför mej. Philippa som fortfarande inte kunde sluta skratta och Jonas som såg ut som om jag just hade läst upp hans dödsdom med serienummer och allt. Han gjorde en djup inandning och viskade i en återhållen ångestpräglad utandning;

Vad fan är alabaster för någonting?!

Jag ryckte olyckligt på axlarna och läste från pappret igen.

Det står alabasterkopia, Jonas… Alabasterkopia står det…

Jonas svalde hårt.

Jag har fått den av min farmor… hon håller inte på med några jävla alabasterkopior.

Jag gned tankfullt min haka och tittade skeptiskt på honom.

Vem vet vad din farmor är för en krummelur…

Jonas skakade uppgivet på huvudet;

-Det är i alla fall lite obehagligt att få alla sina ägodelar bedömda på det här sättet. I synnerhet som jag inte är död och av helt främmande människor dessutom.

Jag sneglade på inventarielistan igen och såg att jag hade missat en viktig punkt vid uppräkningen. Jag gav Jonas en uppfordrande blick.

– Kan du svara uppriktigt på en fråga?

Jonas tittade tårögt på mej och nickade djupt.

Cross my heart.

Jag drog ett djupt andetag och kände hur jag uppfylldes av stundens allvar.

Din farmor, hon med albasterkopiorna…

Jonas nickade och stödde sej mot dörrposten. Jag tog sats och lät orden strömma fritt ur hjärtat;

Har hon någonsin ägt en grön matta (ordentligt nedsmutsad) av Vilton-typ?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.