Kniven i stöveln

Jag läste någonstans att sjömän skulle vara världens sämst klädda yrkesgrupp, men jag säjer ”hästmänniskor” där är det illa. Jodå, det ser nog snyggt och fint ut på ytan, det som visas upp på Globen och i andra tävlingssammanhang, men däremellan… Söte Jesus! Hästmänniskor klär sej i ungefär samma saker som hästen. Inte sällan, gamla skitiga yllefiltar som även hunden har sovit på under den kalla årstiden. Hästmänniskor har dessutom Jack Russels (dessa små, vettlösa varelser som ingen förstår nyttan av). När jag frågade en gång (om nyttan alltså) fick jag svaret;

– Nja, så jävla meningsfulla är dom väl inte, men tåliga. En Jack Russel kan ta en hästspark och flyger nätt upp emot ett par, tre kilometer utan problem.

Herregud, det finns en hund till allt!

I filmbranchen är det annorlunda, där klär sig folk OK. Inte bra, men OK. Det vill säja om dom tillhör producentledet eller något annat kapitalstarkt fack. För övrigt är det lite si sådär.

Jag minns ett möte med två av landets största producenter. Vi skulle äta lunch, det var dom och så var det jag och så var det en (också mycket välkänd) regissör.

– Vad ska man ha på sig? sa jag till regissören ett par dagar innan.

– Nej, men ta ditt gamla, vanliga skit bara, svarade han. Det är inte vi som ska klä upp oss.

– Öh, sa jag. Det är en guldkrog!

– Spelar ingen roll, svarade regissören. Det är dom som ska klä upp sej för oss. Kapitalet klär upp sig, konstnärerna kommer som dom vill. Det är vårat privilegium och vore ett rent stilbrott att ändra på.

Tänk, det finns en kostym för alla!

”Ta ditt gamla vanliga skit bara.”

Men jag gillar konceptet, jag har sett att det fungerar i verkligheten och jag tycker att det känns tryggt. En författare eller regissör kan se ut precis hur f-n som helst och nära nog bete sej hur som helst (det är vårat privilegium), en producent eller låt oss säja, förläggare har en annan uppgift och därmed en annan dresscode. Det är människor som hanterar pengar, som gör affärer och (inte sällan) åker på stryk av sina regissörer. Många bär skottsäker väst under Armanin.

Detta slog mej bara för att jag ska käka lunch med Pelle idag. Pelle är alltid så fin, Katja också. Jag gillar att mitt förlag är fina, dom ska fanimej vara det, hur dom beter sej i övrigt kan jag överse med (läs om glasflaskan nedan), bara dom gör det dom ska och gör det med stil!

www.efron.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.