En stig med hjärta


Beställ här
38:-


Läs boken Familjelyckan och möt alla de karaktärer som dyker upp i årets svenska storfilm Kronjuvelerna. För regi står Ella Lemhagen som även har varit med och skrivit filmmanus på min originalberättelse.

 

 

Produktionen, som är ett samarbete mellan Filmlance och SVT kommer också att sändas som TV-serie i tre timslånga avsnitt med start kommande vinter. Den som vill veta mer om familjen Fernández och deras märkvärdiga öde hittar fortsättningen på filmens historia i romanen, Det stora svenska vemodet.

 

Alla avsnitt till Julkalendern Dieselråttor & Sjömansmöss finns också samlade här under en egen flik. Have fun, och lämna gärna en kommentar efter dig!

 


cd@carinadahl.com
(Bloggen fortsätter som vanligt nedan)

 

Då så, då var man tillbaka på kammaren igen, Ella i klipprummet och galaklänningen på klädsträcket. Allting är precis som vanligt, och ändå helt förändrat. Det skrivs så mycket om Kronjuvelerna, på så många olika platser, i flera tidningar att jag omöjligtvis kan hålla reda på alla artiklar. Jag köper inte ens några längre, men blev mäkta förvånad när Skutskepparn stolt vecklade upp DN här om dagen. Jag trodde verkligen inte att han hade en aning om vad jag jobbar med. Det kan låta lite konstigt, och han blir säkert sur om han läser det här (men det gör han inte). Vi talar om mannen som inte över huvud taget reagerade när jag hade målat mina vita väggar svarta och sannolikt inte skulle märka om det kröp ned en ponnyhäst i sängen. Det är faktiskt väldigt charmigt på sitt sätt. Och det gör det lite lättare för mig, när jag plötsligt får lust att gnägga.

 

Artikel i DN

 

Just den artikeln tyckte jag mycket om. Alicia är verkligen helt makalös i filmen och jag ryser varje gång jag ser scenen där hon söker efter sin bror under vattnet.

Sedan är det alltid roligt att höra Ella berätta om inspelningen och sina tankar kring manuset. Där tänker vi helt olika – och det tror jag är mycket bra. Jag har aldrig haft något problem med det faktum att saga och verklighet flyter ihop. För mej är alltsamman på RIKTIGT. Jag skojar inte i en enda sekund. Det är på riktigt. Det KAN hända. Om jag släpper den tanken, att det här ”kanske inte” skulle kunna ske i verkligheten, då är det adjöss med mej som författare. Och ”magisk realism” skulle jag aldrig kunna syssla med.

Vilka verktyg sedan som regissören vill ge tittaren för att hålla sej kvar på jorden är en annan sak. Jag tycker att Ella är en balanskonstnär i det avseendet. Man tillåts verkligen att släppa taget och bara åka med på den här resan. Gör det!
Eller som den gamle medicinmannen Don Juan skriver i sin världsberömda dikt (den är även tryckt på försättsbladet till min bok Det stora svenska vemodet som följer upp berättelsen i Kronjuvelerna); ”För mig gäller att jag bara kan färdas på stigar som har hjärta, vilken stig som helst bara den har hjärta…”

 


3 reaktion på “En stig med hjärta

 1. Åh!

  Har du haft separationsångest? Hoppas du förstår vad jag menar. Den var din från början, men nu är den allas typ. Eller Ellas :)
  Jag undrar också om det känns verkligt eller surrealistiskt?

  Ska givetvis gå och se den! Men jag vill liksom freda mig från allt för många recensioner innan.

  Jag tycker det är SÅ ballt! Och vilket jobb. Nio år maj gadd!

 2. Jo, en viss separationsångest upplever nog både Ella och jag. Att karaktärerna och berättelsen som vi har vårdat så ömt blir ”allmän egendom”. Men man blir alltmer distanserad ju mer ”exploaterade” huvudpersonerna blir. Sen har inte någon av oss jobbat i nio år oavbrutet med Kronjuvelerna, utan gjort mycket annat där i mellan. Jag har ju skrivit både böcker och gjort TV, Ella flera filmer. Men så plötsligt fick vi feelings och landade projektet med Filmlance och SVT. Men det är en fantastisk film. Se den på en riktig biograf. Det är den verkligen värd.
  Kram!

 3. Hej va kul vi andra kommer att få om 14 dar :)

  Själv läste jag Whitley Striebers Varulvarna och vågade inte gå iland i new york(fast jag hadde varit där tidigare) ! samma känsla hade jag efter dina böcker så nu vet jag inte om filmen överens stämmer med min verklighet eller kanske blev den storyn ännu bättre ;)

  kram

  ps fin bild på alla tjejerna ds

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.