Mary & Max – en måste se film!

Ibland får man vara med om någonting s-t-o-r-t. Och det är sannerligen inte ofta i mitt fall. Sist det hände var en tidig morgon för närmare tio år sedan när jag fick för mej att titta på en film alldeles ensam, Big Fish. Redan efter kort stund upplevde jag den där sällsynta känslan av att bevittna någonting stort. Sedan kom Tideland, och Terry Gilliam är alltid stor, men sedan hände ingenting. Jo, Kronjuvelerna hade premiär såklart, och det är en film som vi alla inblandade är oändligt stolta över, men svår att förhålla sej till på ett neutralt sätt. Men så hände det igen!

Nisse och jag beslutade oss för att krypa upp i kojen med en film som Freja hade rekommenderat, Mary & Max. Jag hade hört talas om filmen tidigare, men värjt mej mot att se den eftersom jag a-v-s-k-y-r leranimationer. Men jösses, vilket misstag!

Efter bara några sekunder stod det fullständigt klart att filmen var ett mästerverk, och några minuter senare att berättelsen var genial.

 

Se trailer här

 

Mary & Max är baserad på en sann historia om den lilla flickan Mary som bor i Australien och börjar korrespondera med en främling i New York, Max. Mary skapar en oerhörd ångest hos Max med sina rättframma brev och frågor om livet. Det visar sej att Max har Aspergers syndrom och omöjligtvis kan tolka vanliga, sociala koder och budskap.

Under tjugotvå års tid utvecklas och fördjupas deras vänskap fram till det gripande slutet.

Samtidigt som det här är en allvarlig film, skrattar man hejdlöst åt alla detaljer och ljuvliga karaktärer. Filmen har vunnit massor av priser och kan faktiskt vara en av dom bästa jag någonsin har sett. Kanske den bästa! Nisse och jag var alldeles omtumlade efter sluttexterna och helt eniga i vårt omdöme.

En MÅSTE se film!

 

2 reaktion på “Mary & Max – en måste se film!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.