”Ligga gubbe”

Kunde inte låta bli att lägga in den här gamla reprisen bara för att den är så söt och mina döttrar har blivit så himla stora.

Det finns många lustiga ord och uttryck till sjöss. Ett av dom första jag lärde mej var att maskinrumspersonalen kallades för ”Dieselråttor”. Ett annat är när två fartyg (gärna skutor) förtöjer utanpå varandra. Det kallas för att ”Ligga Gubbe”. Jag tycker det är så gulligt. När barnen var små och ville sova bredvid varandra sa dom; ”Ligga Gubbe”.

Så i går kväll när näst äldsta dottern var på tillfälligt besök ombord på fädernesskeppet stannade oljepannan. ”Skit på fotocellen”. Har man hört! Under några svindlande timmar blev det riktigt kyligt. Vi skickade ner en sån där Dieselråtta i maskinrummet och kröp ner under täcket tillsammans. Det var riktigt mysigt. Alla döttrarna och hunden i mitten. Hur hamnar denna ruskpäls alltid i mitten?

– Kommer ni ihåg när ni var små och brukade Ligga Gubbe? frågade jag.

Den äldsta skakade på huvudet;

– Nej, det heter ligga sked.

Plötsligt förstog jag att att hon förmodligen redan har tillbringat sin första natt tillsammans med en man. Det var en skrämmande insikt. Mina små Trollollon (nåja hon är visserligen myndig och ligger väl hela besticklådan om hon vill, men ändå… man är ju bara morsa).

Jag blundade hårt och strök hunden över huvudet;

– Ligga Gubbe heter det…

Då hördes den yngsta dottern tala dovt under täcket;

– Nu för tiden säjer vi bara Böghög!

En reaktion på “”Ligga gubbe”

  1. jag vet nån som fått ett första handskontrakt på en lägenhet i göteborg… hela familjen är välkommen ner för att ligga gubbe. sked böghöh lr va vi nu ska kalla det =).. Tjohoooooo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.