Det fundamentala attributionsfelet

Alltid lär man sej något nytt, och alldeles särskilt om Freja har tillbringat helgen ombord. Under en promenad i skogen med hundarna fick jag höra allt om det fundamentala attriubutionsfelet.  Det innebär helt enkelt att människan är mer benägen att tillskriva inre faktorer, istället för att se till omständigheterna som förklaring, till att något sker, eller någon handlar på ett speciellt sätt.

Jag undrar hur man ska förklara att vi fortfarande inte har någon badrumsdörr? Alltså, det är väl ingen stor sak kan man tycka, men vår dusch och tvättstuga (samt ofärdiga bastu) ligger utomhus, i förpiken, under det som på fartyg kallas för ”backen”. Där duschar vi, och där finns det ingen dörr sedan ett par veckor tillbaka.

Den är upptagen till någon verkstad här på varvet för att få nya vreden och ett fönster (ventil) infäst i stålet. Sedan ska väl Uffe göra något finsnickeri på insidan som tar ytterligare ett halvår och då är vi inne i månaden mars.

Det är spännande att bo på båt.

.

M/S Falkland

 

Freja är dock glad att hon har flyttat hemifrån numera.

– Fatta hur pinsamt det var för mej att ta hem kompisar när jag var liten, sa hon när vi gick där i skogen.

– Varför skulle det vara pinsamt? frågade jag. Capella var och är en av de finaste båtarna på hela kajen. Falkland är ännu finare.

Freja suckade tungt.

– Men vem FAN har åtta väggfasta sängar i sitt rum?

Sedan medgav hon, att det i alla fall gav henne möjlighet att hålla några riktigt schyssta efterfester ombord med komfortabel övernattning.

Nästa gång vi ses har hon lovat att berätta allt om; ”Självtjänande partiskhet”. Det ser jag mycket fram emot. Kanske har vi även en badrumsdörr då.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.