Han har förtrollad förhud

En annan sak som det talades om på mitt seminarium i Göteborg var den här bloggen. Jag vill minnas att jag kallade den för min privata lekplats och intellektuella komposthög. Jag förstår ju att det bildas nåt skit i botten, men den är toppmatad och jag scrollar aldrig nedåt och kollar vad det är. Däremot läser jag alla inlägg noggrant. Det är alltid lika roligt med läsarreaktioner och den här sista om Tigertämjarns förhud riskerar ju att bli en ”snackis” på våra framtida förlagsfester.

Jag förstår verkligen hur Pelle resonerar när han säjer: ”Har Carina skrivit att Tigertämjarn har känslig förhud, så har han det”. Punkt!

Eva Landsmanis (språkgranskare) har flera gånger frågat: ”Vad menar du här?” eller, ”Ska det verkligen stå så?” Ofta ska det göra det. För det allra mesta finns det en tanke bakom vad som skrivs (vartenda ord) och om det inte gör det kan den komma i efterhand. Som nu! Plötsligt vet jag någonting mer om Tigertämjarn. Han har (till skillnad mot dom allra flesta män förmodar jag) känslig förhud. Kanske är den förtrollad! Hans karaktär har djupnat. Det är ju fantastiskt. Inte minst med tanke på vilket öde han går till mötes. Men det ska jag inte avslöja nu. Tigertämjarns berättelse växer och utvecklas i Del 2 ”Det stora svenska vemodet”.

Av samma skäl vill jag inte alls hålla med Pelle om att det finns flera saker som är oreallistiska i ”Familjelyckan”. I min värld funkar det inte så. Jag tar mina karaktärer på fullaste allvar och vidhåller med bestämdhet. Det som händer i mina böcker, kan hända alla er andra också. Det är därför ni ska läsa dom. För att vara beredda och för att uppleva någonting fantastiskt och oförutsägbart.

Det kräver stor ödmjukhet och en cirkusartist balanssinne för att skriva magisk realism. Det handlar om att övertyga. Ibland lyckas jag. Som idag när Pelle (min förlagschef för nytillkomna läsare) ringde och frågade:

– Ska du verkligen sitta en tid på kåken?

Jag började storskratta i telefonen.

– Har jag sagt det?

– Du har skrivit det, sa Pelle. I din blogg.

Som sagt var. Det handlar om att övertyga. Och nu hör jag polisbilarna komma!

3 reaktion på “Han har förtrollad förhud

  1. Tycker att det är trevligt med förhud.Man kan ha mycket roligt med den.Blås upp den och gör roliga utsläppsljud!Se bara till att hela härligheten är munduglig först.
    Just nu är jag orolig att jag ska trilla av pinn innan nästa höst,jag vill ju följa dina och numera även mina vänners vidare äventyr.Måtte jag icke glömma att andas!

  2. Hej C. Dahl, jag var faktiskt på ditt seminarium och tyckte att det var ett av de bästa med flera skratt och många bra tips. Ångrar att jag inte köpte boken men det blev kö vid signeringsbordet och nu irriterar jag mig så in i norden för jag MÅSTE läsa den!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.