Såna som du ska inte dricka

– Såna som du ska inte dricka, sa Skutskepparn och vred om startnyckeln.

Jag var inne på min andra öl på två dagar. Bärs har aldrig varit min grej och jag hatar när dom är kalla. Nu har jag dock insett att den gängse människokroppen har ett behov av bira, att det finns ett dunkelt centra någonstans i den yttre hjärnbarken som endast kan tillfredsställas av saker som malt och humle.

– Jag måste ha en bärs, sa jag till Ann-Ci i Göteborg.

Jag tror inte det har hänt på fyra år att jag ”måste” ha en bärs. Jag dricker inte upp dom. Jag öppnar dom, kollar på skummet och ger bort dom. Den här gången var det dock allvar och Ann-Ci tog mig till ett jättemysigt ställe på Kungsportsavenyn där vi kunde pusta ut efter dagens ”bokmässande”.

Andra gången det ringde i ”stora pilsner klockan” var efter mitt seminarium. Vi hade tagit farväl av bokförlaget och skulle just sätta oss i bilen för att åka hem till Stockholm.

– Jag måste ha en bärs, sa jag till Skutskepparn och började rota i bagageutrymmet.

Jag hade sett en violett systembolagspåse som hade legat där och rullat i drygt ett kvartal och arton hundra mil.

– Är du inte klok, sa Skutskepparn. Du tänker väl inte dricka öl i bilen?

– Men vad fan skulle jag annars göra, springa bredvid och dricka den?

Skutskepparn gav mig en kylig blick (och det var allt som var kallt i den bilen) och satte sig bakom ratten.

– Se där, sa han, du har inte ens öppnat burken och du är redan otrevlig.

Ja ni vet, han tycker att jag är otrevlig. Han kämpar med min attityd varje dag. Han lider och plågas och planerar vedergällning och vendetta. Men what the heck, han lägger ju orden i munnen på mig. Hela tiden!

Jag öppnade burken, tittade på skummet och drack en liten klunk. Vi lämnade Göteborg bakom oss och kom ut på motorvägen.

– Jag är kissnödig, sa jag.

Skutskepparn gav mig kanske en av dom tröttaste blickar jag någonsin har sett och svarade.

– NEJ!

Jag drack en liten klunk till.

– Jo.

Tio gånger fick han stanna på hemvägen. En av dom sista gångerna var jag övertygad om att han stannade enbart för att döda mig. Det var dunkelt ute och han drog på sig handskar på händerna.

– Såna som du ska inte dricka, sa han.

En bärs. Vi snackar en (1) bärs på sträckan Göteborg-Stockholm! Dessutom vill jag mena att jag blir ganska schucker och smooth av alkohol. Han fick två spontana klappar och en puss på armen under hemresan. Lägg därtill en riktigt vass radiokanal på hög volym och ni närmar er en uppfattning om trivselfaktorn i bilen. Man är allt en riktig liten glädjespridare.

– Du är en pain in the ass, sa Skutskepparn, och jag vill skiljas.

– Vi är inte gifta, sa jag, så inbilla dej ingenting.

Nu är festen över för länge sen och jag ska ut på kajen och måla järnskrov. The show must go on!

Beställ

För er som har svårt att hitta boken ute i landet (den kan omöjligtvis finnas i varenda bokhandel) går den att beställa direkt från förlaget (inte fängelset). Det går fort och den levereras ofta från den ena dagen till den andra. Kostnaden faktureras. Annars säjer man bara till i butiken så tar dom lätt hem den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.