Mannen, myten, konceptet

Skutisen… Det går liksom inte att förklara. Hans arbetsvecka innehåller inte fem, eller sju dagar – men kanske, tjugoåtta. Hans dygn omfattas inte heller av  timmar, utan av ett konstant tidsflöde mätt i eoner.  Att kalla honom ”arbetsnarkoman” är ett starkt understatement. Han är mer av en utomjording. De första tio, femton åren levde jag i ett tillstånd av konstant utmattning och sömnbrist. Sedan förstod jag att detta var någonting som aldrig (säger a-l-d-r-i-g) skulle gå att ändra på, och då försökte jag istället infoga mig i en parallell överlevnadsbana där solen har en uppgång och en nedgång. Någon middag har vi dock sällan intagit före klockan 22.00.

Allt som inte sker med exakt ”sekundpassning” och ”på jävla håret” är slöseri med brinnande livstid. Han har lagt ribban för HUR lång tid en ordinär middagshandling får ta – 30 sek!

Jag ska aldrig glömma den gången han rusade in på Ica Hoburgen, slet åt sig en falukorv ur kyldisken och tryckte upp en hundring i ansiktet på en helt chockerad varuplockare. Sedan rusade han ut ur affären och sprang över parkeringen samtidigt som han bet upp förpackningen med tänderna, och jag lovar den synen… Den synen har satt outplånliga spår i en hel bygd. De trodde väl att han var desperat av hunger (minns: ”lunch 15 sek”).

.

Stackars lilla, Lola

.

Dock hör det till saken att Viola hade blivit biten av en huggorm (jo, det finns huggormar på Gotland) och hon vägrade svälja ned sina kortisontabletter utan att vi dolde dem inuti en godbit, och det var bråttom.

Annars brukar jag säga till folk som inte begriper hur man kan pressa in tvåhundra olika punkter på en dag och ändå ha tid över att äta lunch (15 sek) att; ”Skutisen har en helt egen tidsaxel som inte är linjär, utan lodrät. Han bara tar ett skutt rakt upp i luften, försvinner i fjorton dagar och förväntar sig att landa på samma datum och klockslag som han for”.

Under tiden händer det prylar ”här nere” kan jag berätta. Till exempel har jag blivit tvungen att skjuta på vår julresa eftersom Skutisen samtidigt / parallellt befinner sig någon annan stans. Det är inget underligt. Vi har fler saker än så på agendan. Till exempel att flytta båten (Falkland) in till Skeppsholmen och sedan köra ett flyttlass till Gotland. No probs, när den linjära tidsaxeln inte längre räcker till MÅSTE man börja utforska de övriga dimensionerna.

Därför jobbar nu Skutisen även när han sover. Allting annat vore rent slöseri med aktiva sovtimmar. Här om morgonen vaknade han i full panik och påstod att någon av Waxholmsbolagets båtar hade dålig mottagning i Södra skärgården. Han hade haft ett jävla elände att hitta felet eftersom han hade en hel madrass att kämpa mot.

Men märkligast av allt…

.

Närkontakt av tredje graden

.

Jag har en lampa ovanför mitt skrivbord som inte har fungerat på tre månader. Jag kan inte byta den själv eftersom det är någon specialkoppling med specialgänga och ja, allt är så jävla special och måste specialbeställas. Men så här om natten…

Jag hade somnat sedan länge. Skutisen sov också, och plötsligt bara tändes lampan. Jag slog upp ögonen och trodde inte att det var sant. Skutisen låg alldels platt på rygg vid min sida och snarkade högt, men lampan lös. Då förstod jag. Han ville vara snäll mot mig. Han hade hoppat ur sin kropp, så som bara han kan och gjort ett litet ”fix” medan hans sov. Man måste se det som något av en ren kärlekshandling. Jag har varit ensam i tre månader nu, jobbat i mörker och vandrat i motvind. Men han bytte min glödlampa. Han gjorde det i sömnen. Han finns på riktigt! Någonstans…

P.S Glödlampan fungerade även påföljande dag, men bara i några timmar. Nu är det mörkt igen, och Skutisen är borta. Tiden står still. D.S.

.

Skutisen och Viola

 

2 reaktion på “Mannen, myten, konceptet

  1. Vi finns alla i flera varianter och dimensioner. Skutisen har samlat ihop sina dimensionsjag till ett arbetslag bestående av Skutis 1, 2, 3 etc. Smart som fan egentligen. Hm. Vi borde ta lärdom av Skutis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.