Hollywood kan vänta

Ella sitter och läser Hollywoodmanus. Det är framgångarna med ”Patrik 1,5” som har fått världen att reagera.

”Men sluta med det”, har jag sagt åt henne. ”Du ska läsa – Det stora svenska vemodet”.

Jag kommer ihåg när Susanna Edwards vann en Guldbagge för sin dokumentär; ”I skuggan av solen”. Plötsligt fick hon erbjudanden om att filma med Antonio Banderas, det droppade in manus från när och fjärran och Hollywoodproducenterna ringde.

– Men skit i det där, sa jag. Du ska jobba med mig!

Som tur är har vi fortfarande både Susanna Edwards och Ella Lemhagen kvar i landet (ännu så länge). Jag undrar om dom inte till och med gick i samma klass på DI. Har för mig att jag satt och läste en tidningsartikel en gång och sa till Ella:

– Det står här om en kvinnlig regissör som har spöat upp sin producent. Var det du, Ella?

Varpå Ella svarade med ett skratt:

– Nej för fan, det måste vara Susanna Edwards.

Susannas senaste långfilm

Jag gillar för all del färgstarka människor, men jag tror inte att det var Sanna. Annars är hon rätt duktig på att chockera. När vi träffades för första gången (det är en herrans massa år sedan) hade Sanna nyligen fått barn och ammade fortfarande. Själv hade jag precis skrivit färdigt en tv-serie och fått produktionsbeslut på den. Detta skulle antagligen firas på en krog någonstans, men Susanna kunde inte följa med.

– Jag går gärna ut och festar, förklarade hon för mig, men då vill jag kunna supa skallen i bitar och bli så där tokfull så man bara dansar hela natten och sliter kläderna av kroppen. Det gillar jag.

Sedan fortsatte hon lugnt att amma sin bebis och såg fullständigt harmonisk ut. Tror inte att hon drack en droppe över huvud taget på många år.

Det där tycker jag är ett typiskt regissörsdrag. Att vara så starkt kontrollerad och hejdlöst utagerande i en och samma person. Vad som är ett typiskt ”författardrag” har jag inte en aning om. Förmodligen att kunna kliva ut och in i dom mest skilda världar ungefär som andra människor rör sig genom rummen i sitt eget hem.

Och nu ska jag ut och måla räckverk. I verkligheten! Jag hoppas att både Ella och Sanna finns kvar i Sverige när jag är klar och att vi snart ses igen.


(Bildskiss)

Utgivningdatum / aug 2009

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.