Jag är inte rädd för göken

Snart brakar det loss. Alla väderleksstationer har basunerat ut varningar i flera dagar nu. Stormen är på väg in.

Jag har laddat upp med ficklampsbatterier, fotogen och tändstickor. Det m-å-s-t-e bli strömavbrott. Det blir alltid strömavbrott på Gotland, oklart varför vid många tillfällen.

Men nu jävlars ska det blåsa, sägs det. Till och med Gerd, på granngården, säger att; ”Det kan bli lite blåsigt i morgon”. Men hon ser inte ett dugg skärrad ut för det.

Den som är mest skärrad är nog, Wilmer. Han skymtar ett vindkraftverk från köksfönstret, och tror på riktigt, att det är en muterad jättegök som förföljer honom. De gigantiska vingarna som vevar hotfullt genom luften, det enda ögat som lyser ondskefullt, rött i mörkret.

.

Jag såg ett TV-inslag som handlade om den eventuella utbyggnaden av en vindkraftpark i Skåne. Skåningarna var livrädda. Nu skulle friden försvinna, marken exploateras och villapriserna sjunka. Måhända om man bor i närheten av ett kärnkraftverk. Men kanske inte då heller.

På Gotland är vindkraften en realitet sedan lång tid tillbaka. Det finns många vindkraftverk på- / och runt ön. TV-teamet intervjuade en boende som till och med hade låtit såga ned ett par träd för att han så gärna ville kunna se vindkraftverket från sitt köksfönster. Han tyckte att det var en mäktig syn.

Det tycker jag också.

Jag gillar stora energier, hårda vindar och kraftfulla vingslag. Betraktat från köksfönstret, alltså. Det är verkligen mäktigt och det låter inte alls särskilt mycket. Möjligen, om man går utomhus, att man kan höra ett dovt susande i fjärran. Annars är det inget problem alls.

Jo, förresten, man har upptäckt ett problem i Amerika, där vindkraftverken är dubbelt så stora som här. Enorma snösjok lossnar från vingarna och kan slungas iväg flera hundra meter genom luften. Tänk er en ravin, fast i horisontalläge. Då gäller det att ducka.

Kanske är det med Skåningarna som med Wilmer. Det är inte själva byggnadsverken de fruktar mest, det är jättegöken.

Nu kan stormen komma.

Bring it on.

Jag är inte rädd för göken, jag är inte rädd för göken, jag är inte rädd för göken…

.

Jättegöken och kossamusen

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.