Flyg fula fluga flyg

Sommaren har ju verkligen inneburit annat än sol, bland annat – flugor i förfärliga mängder. Vi har nog testat de flesta medel och metoder genom åren, men de allra bästa produkterna är tyvärr de som är minst miljövänliga och kostar mest.

Men nu har jag funnit (och prövat) ett recept på en ekologisk soppa som inte bara är effektiv utan också prisvärd. Dock har jag fått testa mig fram från grundreceptet som inte alls höll måttet, men nu tycker jag att det börjar likna någonting.

Så här gör jag.

Koka upp två liter vatten med ett par stora vitlökar (hela löken). Behöver inte skalas eller nåt, bara dela på mitten (som en apelsin) och klyftas upp lite grovt rakt ned i vattnet. Lägg i ett par rejäla kvistar rosmarin (minst två krukor om de är små). Jag har odlat egna och de är stora. Koka upp och låt sjuda tillsammans tio minuter, eller så. Tag av kastrullen från plattan. Skär ned 6-8 citroner i grova bitar och lägg i med skal och allt. Tillsätt 2-3 dl vitvinsvinäger. Låt alltsammans dra i kylskåp eller sval 3 dygn. Sila ordentligt (genom handduk eller nåt – för annars fastnar det i sprutflaskan) och pressa ur all vätska tills citronklyftorna är alldeles utkramade. Börja försiktigt så att hästen / hunden (människan, kanske) tål medlet. Det här blir cirka två liter flugspray. Kostar väl i runda slängar en femhundring i handeln. Att göra själv, en femtiolapp. Häpp!

En stund i sadeln

Vi fick vara med och ta hem Annikas hästar från betet. Jag och Jimpa, red på PRE:erna. De coola fick åka vagn.

Jag och Jim på Sessan och Selecto

Och så har Cissi och Clas från Broknäs Gård i Waxholm (Stockholms vackraste hästgård enligt mig) varit här på besök med sina båda hundar. Ja, det blev ju ett jävla liv (på Viola av alla). Wilmer tog på sig ambassadörspälsen och styrde upp det hela på ett imponerande sätt.

Cissi & Clas

På kvällen blev det kräftor och vi fick berätta om våra försök att odla potatis (den som vi tog död på tre gånger, den tredje gången har jag inte hunnit skriva om ännu). Jag trodde kanske att Cissi skulle skratta ihjäl sig. Hon har i alla fall räddat mina pelargoner nu, och Clas har safeat upp bland tomaterna. Bless them!

Annikas man, Jim, på hingsten, Selecto

Gumman (Ardenner) drog en stor vagn med plats för sex personer. Vägen gick förbi kyrkan i Hablingbo och sedan till Annikas gård. En fantastisk eftermiddag i strålande solsken.

Gumman och Selecto