Kråkes kök / Humlas hotell

Det ska till grova mutor för att locka ut mej ur kajutan i den här vinterkylan. Men när Patrik ville bjuda på fika i sin nya lägenhet blev nyfikenheten för stor att tacka nej.

Patrik har, som ni vet Downs syndrom, och svårt att göra sig förstådd. Sist jag träffade honom var han dessutom inne i en personlig kris som troligtvis berodde på en konflikt mellan vilja och förmåga. Han var INTE glad, kan jag berätta. Det var svårt att känna igen den gladlynta lille parveln som brukade fånga mig i stallgången med ett välriktat lassokast. Han grät sig igenom en hel middag. Och när han inte grät, ropade han på polis! Vi tyckte det var så sorgligt och undrade hur det skulle gå för honom.

Jag snor en häst av Patrik

Men… Things fucking change! som vi säger hemma i Minnesota.

Patrik fick en lägenhet, egna assistenter och ett nytt liv började. Vuxenlivet!

Det blev extra tydligt när jag skulle köpa en inflyttningspresent åt honom här om dagen. Lego eller blomkruka, liksom. Jag gick på ”vuxenlinjen”.

Patrik är en stor kille nu, över 18 år. Han FÅR dricka öl. Men det gjorde vi inte, vi drack kaffe och käkade morotskaka. Och det var så roligt att se Patrik i sitt egna hem. Han hade dubbelsäng och platt-teve, bubbelbad och golvvärme. Han hade till och med en tjej! Fast henne fick vi bara se på bild. Men bäst av allt, han hade fått glädjen tillbaka. Han ropade i alla fall inte på polis när han såg mig.

Så igår var det dags att ge sig av ut över isen igen. Förresten kan man ännu inte promenera tvärs över Nybroviken, utan måste följa kustlinjen längs Strandvägen för att komma bort mot Karlaplan. Ni vet ”Lithanders kök” – det är där det händer.

Vad som då hände var att Kråke ”snodde ihop” en vichysoisse (potatis- och purjolökssoppa) som var sagolik!

Jag önskar att jag kunde ge er receptet, men det har jag glömt. Bara dukningen gör att maten smakar mycket bättre än den man kör ut ur den egna kabyssen.

vichysoisse

Fotot var förresten inte helt lätt att ta eftersom räkorna ville sjunka hela tiden, men vi snodde några extra av Britta (Kråkes ljuvliga gamla mamma) när hon blev tvungen att ta ett telefonsamtal i ett annat rum. Hon fick tillbaka dem sen.

Kråke frågade som vanligt om jag inte kunde flytta hem till dem och sköta affärerna när hela familjen Lithander emigrerar till släktgården Tomarp i påsk. Och jag svarade precis som förra året:

– Det blir nog lite svårt att kombinera med mina övriga uppdrag i livet.

– Men va´fan i helvet, sa Kråke. Du kan väl behöva kliva iland någon gång, trampa lite gatsten och hänga på Stureplan.

– Tror inte det, sa jag.

Men så kom jag plötsligt på det.

– Humla, hon kan driva hotell hon!

– Fy fan vad bra, sa Kråke. Är det inte hon som mest ligger och hånglar med den där göteborgaren?

– Ja, visst, sa jag. Anders – född receptionist.

– Ibland har man tur, sa Kråke. När kan dom flytta in?

– Månadsskiftet mars-april, sa jag.

– Fy fan, vad bra, sa Kråke. Jag kommer tillbaka i september. Är det lugnt tror du?

– Det är chill, sa jag.

– Fy fan vad bra, sa kråke.

Sedan kom fru Lithander tillbaka och meddelade att hon ämnade lämna lunchen för att bege sig till Kristianstad. Bara sådär, liksom. Taxi var redan beställd och hon hade själv bokat tågbiljett över nätet. Kråke sa:

– Ska jag skicka med en flaska vin morsan? Du kan ju för fan inte hitta på att sticka till Skåne utan en flaska fint rödvin i packningen.

– Det kan du skicka med, lilla Kråke, sa fru Lithander.

Sedan drog hon.

Tro mig – händer det någonstans, så händer det i Kråkes kök.

Sedan drog hon

Vill ni nu komma och bo hos Humla och Anders i sommar så går det bra att boka rum via agenturen Days in Sweden. Läget är oslagbart, rummen förstklassiga och frukosten kontinental (ännu så länge). Vi kanske ses… I köket!

5 reaktion på “Kråkes kök / Humlas hotell

 1. Viket boende på sidan days in Sweden är det? Skall till Stockolm framåt våren hade varit kul att ha något bra ställe att bo på.
  Mvh Isabelle

 2. Hej igen, ser att du tappat receptet, det är snorenkelt
  Koka 4 potatisar
  Strimla det vita på 2 purjolökar
  hacka 1 gul lök
  Svetta genomskinligt i smör på låg värme.
  Mixa allt med en liter god buljong
  Smaksätt med salt och rejält med nymalen vitpeppar och en liten burk crème fraiche
  Servera gärna som jag gjorde med nån lite räka eller annat gott o klipp gräslök eller kryddkrasse över.
  Denna soppa ska igentligen serveras kall men vem fan vill äta kall soppa i denna kyla
  då kan man ju lika gärna beta snö
  o spisen behåller jag så dregla vidare, ärligt talat så är jag rätt sur på ugnen som har ojämn värme.
  Rummen hos oss på narva hittar ni som SCE2,3,4,5,6 alla är välkomna. Matlagningskurser har jag oxo under mellan okt tom mars
  Carina skicka hit Humla för en titt när hon vill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.