Befintlighet och riktning

Alldeles nyss snubblade jag över julstjärnan. Jag vet inte vem som har tagit fram den, eller varför. Herregud, vi har ju inte ens plockat undan solstolarna från däck ännu.

Jag har alltid önskat mej ”månstolar”, såna man sitter i om natten, gärna i december med en tjock fårskinnspäls omkring sej. Ibland upplever jag att ”vi svenskar” är slavar under årstidernas växlingar. Kan vi vara det enda landet i hela världen som har grillsäsong, badsäsong, kräftsäsong och skidsäsong? Såklart inte!

Ordet, ”säsong” är väl tänkt att peka på en optimal tidpunkt för en specifik sysselsättning. Men man ska inte låta sej luras. Bara för att vi snart är inne i november månad behöver det inte innebära att sommaren är slut. Vi befinner oss i en kyligare fas av sommaren, det är sant. Ibland snöar det också, visst. Björnen har gått i ide och blommorna vissnar. Det är sånt som hör sommaren till. Liksom isbildning och frostrosor.

Vinterförtöjning!

Vilket sorgligt ord. Ett hån mot alla fria fartyg, alla seglande skepp. Snart är det dags att ”vinterförtöja”. Då ska man ut med helvetestrossen igen. Den som sedan är ett sjå att hala in när våren kommer.

Kuriöst vetande: Det är skillnad på ”befintlighet” och ”riktning”. Man säjer inte; ”Var tog sommaren vägen?”, man säjer; ”Vart tog sommaren vägen?”.

Liksom man undrar; ”Var har julstjärnan varit?” och; ”Vart ska den?”.

Hell do I know.

Julafton ombord

4 reaktion på “Befintlighet och riktning

  1. Fastnade totalt.Stringtrosor,mammatrosor,tangatrosor allihop är bekanta för mig,men hjärnan kunde inte leta upp ett endaste par frostrosor…

  2. Tänk att vakna upp med frosttrosor på fönsterbäcket och kanske ett par tangotrosor mellan framtänderna, då vet man att vinternatten varit het :-D

  3. Vadå ”badsäsong”? Badar gör man väl hela året eller? Tänk att simma en kilometer ryggsim i Östersjön i slutet på december med bara månen och en underbar stjärnhimmel som enda åskådare, DET är livskvalitet de luxe.

    *Member of the säl team*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.