Etik och moral i sänghalmen

Det händer så mycket saker om nätterna. Konstiga saker, ofattbara saker, obegripliga och besynnerliga saker. Som i natt när Viola, till synes helt utan anledning, plötsligt högg Wilmer i pungen. Ja, det blev ju en väldig uppståndelse som ni säkert förstår. Och jag lovar – Wilmer tyckte att det var både ofattbart, obegripligt och besynnerligt gjort.

Sen kom Nisse in genom dörren.

– Anser du dig vara konsekvensetiker eller pliktetiker? frågade hon.

– Vad sa du nu? svarade jag och tittade på klockan.

Den var 02.20. Säger noll-två-jävla-tjugo!

– Nej, du är en typisk sinnelagsetiker, fastslog Nisse och sträckte ut sig på den plats som Wilmer nyss flytt från.

– Akta pungen, sa jag.

– Jag är en flicka, svarade Nisse. Flicka och konsekvensetiker. Det vet jag.

– Det här är ett intressant samtal, sa jag. Klockan må vara snart halv tre på morgonen, men när någon kommer in till mig och påstår sig vara konsekvensetiker samtidigt som jag får domen ”sinnelagsetiker”, då vill jag ta mig fan veta vad det innebär.

Och Nisse började berätta. Och herregud som hon förklarade. Och det var riktigt spännande ska jag erkänna. Jag fick veta att det inom ”etiken” förekommer tre olika grupperingar av människor. Dessa förfogar alla över ett specifikt fordon. Inget är bättre eller snabbare än något annat, utan bara olika sammansatta. Alla tre kommer att föra sin ägare genom livet – men på helt skilda bränslen.

Pliktetikern drivs av måsten och förväntningar. Konsekvensetikern jobbar med framförhållning och kickar på resultat. Sinnelagsetikern (bl.a jag då) gör ingen stor sak om både däck och fälgar blir stulna om natten. Man kan ju svetsa fast medar under karossen och spänna en häst framför kofångaren.

– Viola? frågade jag. Vad är Viola?

– Definitivt konsekvensetiker, svarade Nisse utan att tveka.

– Och Wilmer? undrade jag vidare.

– Solklar pliktetiker, avgjorde Nisse.

Sen bet Viola Nisse i näsan och samtalet kom av sig. Nisse flydde hytten i full panik, Wilmer blev trampad på svansen och jag tror faktiskt att den kan ha gått av på mitten. Klockan hade ännu inte slagit tre på morgonen och allt jag kunde tänka på var silvertejp.

Fy fan vad bra det är med silvertejp!

Vems fordon?

* För nytillkomna läsare… Nisse är verkligen en flicka. Hon kallas bara för ”Nisse”. Egentligen heter hon Saga, Simåne, Ofelia, Fideli.

”Nisse”, helt enkelt.

3 reaktion på “Etik och moral i sänghalmen

  1. Det är min svågers fordon,eller rättare sagt,det är hans hem.Han har faktiskt byggt ett mobilt hem,inte helt olikt det på bilden.En av få människor jag känner med en förverkligad dröm fullt ut.All heder åt honom.Att det har tagit 25 år spelar inte honom nån roll.Kan dock ha haft en betydelse för de han våldsgästat i väntan på färdigställandet……

  2. Du måste någon gång fråga din svåger om han är plikt-, konsekvens-, eller sinnelagsetiker. Jag blir lite osäker på honom… Det är väldigt målmedvetet att bygga på någonting i 25 år ;-)

  3. Nätterna ÄR farliga i alla hörn!

    absolut egna slutsatser med 2 (två) tjejer som kommer mitt i nätterna och förklarar att hörnen alt något i hörnen anfaller alt attakerar eller något åt just det hållet vid så där vid mitt i nattaen

    R

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.