This is England -86

Samtidigt som alla tidningar skriver om Jonas Gardells TV-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”, visas ett annat mästerverk och tidsdokument på SVT. Inte vid samma klockslag (tack och lov, man vill ju se båda) men under samma period. Nu spelar ju inte ”tidsaspekten” så himla stor roll eftersom båda produktionerna finns på SVT-Play, men den ena får man helt enkelt inte missa; This is England -86. (Om rättigheterna har gått ut och avsnitten inte visas längre, ladda ned, lagligt eller olagligt, allt efter kynne och sinnelag. Jag tittar dock på SVT. Snart kommer, This is England -88!)

.

This is England -86

.

Redan när jag såg filmen, som bara hette ”This is England”, för ett antal år sedan slogs jag av det alltid lika aktuella och uppenbara, engelsmännen är världsbäst på casting. Att de dessutom är världsbäst på TV-serier över huvud taget, är ett faktum som ingen kan bortse från.

Nu har regissören som gjorde filmen utvecklat en miniserie som utspelar sig fyra år senare.

Citat, Hugo: Ett gäng vänner från den, ofta feltolkade, engelska subkulturen skinheads. Märk väl, nazister och rasister är som bekant bra på att sno saker. Hitler tillämpade hakkorset – som i tusen år har använts som en betydelsefull symbol i asiatiska länder – som sin egen. Nynazister gjorde detsamma med Oi! punken och Rude Boys kulturen. Det vill säga drog på sig tighta jeans, hängslen och Fred Perry kläder. ”Same name, same shit” går alltså inte riktigt att tillämpa här. De flesta ”snälla” skinheads var faktiskt betydligt mer left wing orienterade, rent politiskt.

”This is England ’86” har allt det som gjorde filmen så förbannat bra. En otroligt intressant inblick i de fantastiska subkulturer som föddes fram i England under 70 och 80-talet. Hög arbetslöshet och missanpassade ynglingar har tendenser att skapa kreativa stilar.

Se den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.